Správny čašník by mal ovládať viac ako len nosenie tanierov.

Zamestnania vďaka ktorým si zarábame na život sú rozličné. Odvetvia sú rôzne či už sedenie v kancelárií a plnenie rôznych úloh prostredníctvom počítača alebo manuálne práce ako je murár či cestár. Sú tu aj také, ktoré využívame denne sami, teda práca iných ľudí nám prináša okamžitý komfort. Sú to služby, najmä v hotelierstve či starostlivosti o telo ako napríklad kaderníčka či nechtová dizajnérka.servírka.jpg
Práca čašníka je neskutočne rozmanitá. Nie je to len nosenie tanierov a čapovanie piva či iného nápoja. Je to o úplne iných veciach ktoré mnoho krát ani s jedlom nesúvisia.
Poznať jedlo a jedálny lístok je nesmierne dôležité. Každá položka v menu musí byť obsluhujúcemu známa pretože hostia sú rôzni. Jedni vedia o jedle viac, iní menej. Niektorí chcú poradiť s výberom vhodného vína k jedlu ktoré si objednali. Preto je nevyhnutné pre čašníka aby bol hosťom k dispozícií aj v týchto potrebách.
Každý čašník by mal byť dobrým hercom. Hosťa ktorého obsluhuješ nezaujíma aký máš deň alebo čo ťa bolí. Najlepšie urobíš, ak si tieto veci necháš pre seba, a počas výkonu práce na ne zabudneš myslieť. Budeš sa usmievať a príjemným vystupovaním neroznášaš negatívnu energiu. To hosťa poteší a možno potom nechá aj nejaký ten peniaz naviac pri platení.
Rýchlosť a silné ruky by určite nemali chýbať žiadnemu obsluhujúcemu. Rýchle nohy znamenajú že svoju prácu urobíš rýchlejšie a stihneš obslúžiť viacero hostí. Silné ruky predstavujú výhodu že si schopný odniesť viacero tanierov naraz. A to sa oplatí pre rýchlejšie prinesenie jedla hosťovi, jeho vyššiu spokojnosť a tiež sa zvyšuje šanca že k vám zavíta aj nabudúce.restaurace.jpg
Pri každej práci s ľuďmi sú cudzie jazyky nesmierne dôležité. Minimálne ten základný, svetový jazyk by mal každý dobre poznať – angličtinu. Nedá sa vedieť kto do podniku zavíta a zahraničný hostia sú dnes bežná vec najmä vo väčších mestách. Majú mnoho krát aj viac peňazí na účte, a preto by sme si ich mali vážiť. Cudzí jazyk je teda skutočne dôležitý pre každého kto pracuje v reštaurácií.
Je teda zrejmé, že práca čašníka nie je len o nosení tanierov a pobehovaní po reštaurácií. Disciplín ktoré by mal skutočný čašník zvládať je viac ako sa zdá.

Posted on: 19.1.2020, by :